I si ningú corregís allò que escrius? Taller de correcció en castellà

Data: 11 i 12 de desembre de 2015
Hora: divendres 11, de 16.00 a 20.00 h
dissabte 12, de 10.00 a 14.00 h i de 16.00 a 18.00 h
Lloc: seu de l’APTIC
Durada: 10 hores
Idioma del curs: castellà

Assistència presencial
Capacitat limitada a 25 persones.

El curs s’impartirà exclusivament de manera presencial (NO s’emetrà en streaming).

Preu
Socis de l’APTIC: 100 €
Socis d’alguna de les associacions de la xarxa Vértice*: 120 €
No socis: 170 €

Data límit d’inscripció i pagament: 7 de desembre de 2015

Inscripció anticipada
Socis de l’APTIC: 85 €
Socis d’alguna de les associacions de la xarxa Vértice*: 105 €
No socis: 145 €

Data límit de pagament per a la inscripció anticipada: 13 de novembre de 2015

Etiqueta
#APTIC_Corrección

Introducció

T’han encarregat una traducció i no corregiran el que lliuris; com vols que estigui redactat un text on figura el teu nom? O has d’interpretar cap al castellà; hi ha vicis que pots evitar perquè la qualitat de la teva interpretació pugi un esglaó?

Aquest taller no consisteix a formar-se com a corrector, sinó a aprendre quines són les normes, els usos i els costums lingüístics en què acostumem a fallar. Desmuntarem mites i llegendes sobre la puntuació, refrescarem coneixements sobre sintaxi i incorporarem trets lèxics que milloren l’estil d’un text.

 

Contingut

El taller es desenvolupa a partir d’exemples concrets. Per a cadascun d’aquests, la pregunta és: «Escriuries això?». Si la resposta és negativa, cal pensar una manera de millorar-ho (i si és afirmativa, també, a més d’estar alerta a alguna cosa que no es percep com a errònia o millorable).

Els assistents tindran els exemples uns dies abans perquè hi puguin pensar. Durant el taller veurem les solucions o les alternatives proposades. Aquest procediment de treball s’aplicarà als àmbits següents:

1) Puntuació: coma, punt i coma, punt, guió llarg, xoc de signes, enumeracions, diàlegs en narrativa.

2) Accentuació: accents extingits, accents diacrítics.

3) Ortotipografia: cometes, cursives, majúscules.

4) Lèxic: paraules amb significat equivocat, falsos amics, calcs, pleonasmes, interjeccions, preposicions, adverbis.

5) Sintaxi: determinants, pronoms, díctics, concordança en nombre, calcs sintàctics, passives, gerundis, sintaxi de les preposicions (CD, verbs amb règim), sintaxi d’adverbis i locucions.

6) Exemples globals de tots els àmbits barrejats.

Professora

Pilar Comín Sebastián és llicenciada en Biologia i en Filologia Àrab. Tanmateix, treballa des de fa més de quinze anys com a correctora, editora i redactora. També tradueix del català al castellà.

Ha fet correcció de periodisme, medicina, biologia, ecologia, narrativa, assajos històrics, guies i llibres relacionats amb els viatges i amb l’àmbit araboislàmic. A més a més, ha editat obres de referència d’autoria col·lectiva, llibres de text, tractats científics i guies de viatge.

Manté el blog Atutía para textos, que tracta de temes de llengua i correcció. És autora del llibre Ortografía y gramática para dummies i ha redactat el llibre d’estil de l’editorial Gigamesh i el de la col·lecció de guies de viatge de l’editorial Océano.

Inscripcions

Per preinscriure-us al curs, heu d’emplenar aquest formulari, fer el pagament i enviar el justificant juntament amb el formulari a activitats@aptic.cat.

Les places són limitades i s’assignaran per ordre d’inscripció (data de pagament). Un cop hàgim rebut la documentació, us confirmarem l’adjudicació de la plaça per correu electrònic.

Data límit d’inscripció i pagament: 7 de desembre de 2015

*La xarxa Vértice està formada per les associacions següents: AATI, ACE Traductores, ACEC, AGPTI, AICE, AIPTI, APTIC, APTIJ, ASATI, Asetrad, ATIJC, ATRAE, AVIC, EIZIE, EspAIIC, MET, TREMÉDICA, UniCo i XARXATIV.