Taller de contractació editorial

Dades de l’activitat
Data: 20 de febrer de 2015
Hora: de 18 h a 20:30 h
Lloc: seu de l'APTIC
Durada: 2 hores i mitja
Idioma: català

Assistència presencial
El curs s’impartirà exclusivament de manera presencial (NO s’emetrà en streaming).
Aforament limitat a 40 persones.

Preu
Socis de l’APTIC: 25 €
Socis d’alguna associació de la xarxa Vértice* o de l’AETI: 30 €
No socis: 42 €

Preu per inscripció anticipada (pagament abans del 30 de gener de 2015)
Socis de l’APTIC: 22 €
Socis d’alguna associació de la xarxa Vértice* o de l’AETI: 26 €
No socis: 36 €

Data límit d’inscripció i pagament
18 de febrer de 2015

Etiqueta
#APTIC_ED

(Fotografia de Santiago Sagredo)

Introducció

Sovint els traductors literaris reben un contracte per signar que conté clàusules rocambolesques, inútils o lleonines que imposa l'editor per (mal) hàbit o per allò que en diem per-si-de-cas. Sovint els traductors es miren aquests papers contractuals amb cara d'impotència: ni els entenen ni es volen barallar amb l'editor. Negociar un contracte és el més natural del món: les clàusules són pactes i els pactes, com molt bé diu la paraula, són per ser pactats i discutits per les parts. A vegades fa mandra discutir, moltes vegades tendim a confiar en el nostre contractant, i massa vegades el desconeixement dels propis drets ens deixa indefensos. Fins on arriben els drets de la propietat intel·lectual d'un traductor sobre la seva traducció? Fins a quin punt pot exigir l'editor? Què és negociable en un contracte i què no? Quins són els mínims que haig d'exigir i com ho haig de fer? Com puc negociar jo un contracte per millorar-ne les condicions?

Totes aquestes qüestions i moltes altres conformaran el contingut del taller, que consistirà en una sessió de dues hores i mitja sobre contractació editorial de traduccions. Es farà un repàs dels contractes en general i es posarà especial èmfasi en aquelles clàusules essencials d’un contracte i que posen en perill els drets de propietat intel·lectual dels traductors. Es donaran algunes pautes per millorar les estratègies de negociació. L’última part de la classe es dedicarà als dubtes o situacions concretes que hagin plantejat els assistents via twitter en l’etiqueta #APTIC_ED i que es puguin extrapolar a situacions semblants i d’importància.

Ponent

Carlota Torrents va estudiar filologia catalana a la UB. Després de seguir cursos d'especialització en literatura angloamericana a la Rijks Universiteit de Groningen (Holanda), es va inscriure al primer postgrau d'edició de la UPF dirigit per Javier Aparicio (actualment és el màster MEDI), del qual ara n'és col·laboradora. 

Des del 1994 treballa al sector del llibre i ha treballat en editorials com Eumo Editorial, Tusquets Editores o La Magrana. Ha treballat a la Institució de les Lletres Catalanes desenvolupant activitats al voltant de l'Any del Llibre i la Lectura 2005 o Cap a Frankfurt 2006-2007. Ha creat el fòrum sobre llibres en línia més gran de Catalunya i en català -Què llegeixes- el qual ha dirigit durant 5 anys. 

Actualment és agent literària a Silvia Bastos, agència literària on representa autors catalans i de literatura infantil i juvenil. Ha treballat, doncs, en qüestions contractuals des de tots els punts de vista: editorial, d'agència, institucional i com a traductora.

(Fotografía de Víctor P. de Óbano)

Inscripcions

Per inscriure-us a aquest curs, ompliu aquest formulari, realitzeu el pagament i envieu el justificant amb el formulari a activitats@aptic.cat.

Les places són limitades i s'atribuiran per ordre d'inscripció (data de pagament). Un cop rebuda la documentació, se us confirmarà l'adjudicació de la plaça per correu electrònic.

Data límit d'inscripció i pagament: dimecres 18 de febrer.

Si el dia de l'activitat arribeu tard i trobeu tancada la porta de l'entrada, truqueu al mòbil de l'APTIC (només disponible per a activitats): 634.594.474.

* La xarxa Vértice està formada per les següents associacions: AATI, ACE Traductores, ACEC, AGPTI, AIPTI, APTIC, APTIJ, ASATI, Asetrad, ATIJC, ATRAE, EIZIE, MET, TREMÉDICA, UniCo i XARXATIV.