Presentació de l’APTIC

[Leer versión original en francés]

     Amb més de 600 socis, l’APTIC evoluciona a un ritme trepidant. En part, aquesta energia s’explica per què és una associació jove que va néixer el gener del 2009, de la fusió de dos antigues associacions: ATIC i TRIAC [1]. Gràcies a aquesta unió, l’APTIC va entrar en funcionament amb més de 500 socis, amb una experiència de deu anys en matèria de representació professional i d’organització d’activitats i sobretot amb moltes ganes de lluitar pel bé de la nostra professió.

     Apart del fort nucli del Consell, l’APTIC s’articula en comissions de treball. Al sí d’aquestes comissions, els membres mantenen de manera desinteressada la vida associativa i en transmeten els valors: defensa dels interessos de la nostra professió, millora de la visió del col·lectiu, formació contínua i millora de les condicions laborals.

     A falta de col·legi professional en el nostre sector, on hi predominen els treballadors autònoms, l’APTIC és el lloc on conflueixen  les preocupacions individuals. Així que, l’any passat, els autònoms establerts a Barcelona van rebre una mala notícia al assabentar-se que se suposava que estaven obligats a pagar un impost municipal sobre la generació de residus, com els comerciants i altres PIME. A causa de les fortes protestes provocades per la notícia, es va organitzar un grup de treball per tal de seguir el “cas” i prendre part en el debat fora de l’associació, especialment en els mitjans, gràcies al treball de la comissió epònima. Al cap d’un any, el nou alcalde de la ciutat acaba d’enunciar la supressió d’aquest impost. En un entorn menys polèmic, l’APTIC acaba de signar un acord de col·laboració amb Termcat, i això permet els membres de l’associació enriquir la base de dades del centre català de terminologia. Aquests dos exemples demostren la preocupació de l’associació per defendre els interessos  del col·lectiu i millorar la seva imatge en el terreny públic.

     Internet i Xarxes socials també és un dels objectius de les comissions, que assegura la presència de l’associació a internet. L’estatus  Facebook i  Twitter de l’APTIC s’actualitza regularment, i d’aquesta manera es relleven les informacions internes (activitats, cursos, etc,) i externes (noves eines, articles relacionats amb la nostra professió, etc.). També s’observa el mateix dinamisme al web de l’associació, on hi ha disponible, entre d’altres coses, el calendari d’activitats i el directori dels membres.

     La comissió d’activitats és un veritable motor per a la vida associativa. Els membres treballen de soca-rel per tal d’organitzar el major nombre de cursos de formació i de trobades interprofessionals al llarg de tot l’any: iniciació a les eines d’informàtica, traducció audiovisual, gestió del temps, informacions fiscals, traducció mèdica, trobada de traductors blocaires, la festa de Sant Jeroni, el lloguer d’un estand per  Sant Jordi,etc. Aquesta rotació d’activitats es una excel·lent manera de lligar coneixements i de captar nous membres.

     Un altre dels punts laboriosos de l’associació és millorar les condicions laborals. El fòrum, ben actiu, és el lloc on els membres comparteixen els seus dubtes  terminològics o de qualsevol altre mena, especialment el tema de les tarifes, tant problemàtic. A més a més, l’APTIC va prendre la iniciativa de preparar una enquesta sobre les tarifes que s’aplicaven al si de la professió. Els resultats d’aquesta enquesta, que es troben publicats a internet, permeten als professionals i als clients de fer-se una idea dels preus que es practiquen al mercat.

     Més enllà dels aspectes estrictament professionals, la comissió de promocions permet als membres d’APTIC beneficiar-se de descomptes en nombrosos serveis, especialment en el camp cultural (llibreries, espectacles…)

     Profundament arrelat a la societat catalana, l’APTIC també vol crear vincles amb altres associacions espanyoles (xarxa Vértice) i amb l’estranger.

     Ben aviat la solitud del traductor independent no serà mai més un estereotip!

Juliette Lemerle

[1]


Ancla     Regroupant plus de 600 affiliés, l’APTIC évolue à un rythme trépidant. Cette énergie s’explique en partie par la jeunesse de l’association, née en janvier 2009 de la fusion de deux structures : ATIC et TRIAC [1]. Grâce à cette union, l’APTIC est entrée en fonctionnement avec plus de 500 membres, une expérience de dix ans en matière de représentation professionnelle et d’organisation d’activités et surtout une extraordinaire envie d’agir pour le bien de notre profession.

     Outre le noyau dur du Conseil, l’APTIC s’articule en commissions de travail, au sein desquelles les membres maintiennent de façon désintéressée la vie associative et en véhiculent les valeurs : défense des intérêts de notre profession, meilleure visibilité du collectif, formation continue et amélioration des conditions de travail.

     En l’absence d’ordre professionnel pour notre secteur d’activité, dominé par les travailleurs indépendants, l’APTIC est le lieu où convergent les préoccupations individuelles.Ainsi, l’année dernière, les indépendants installés à Barcelone ont eu la mauvaise surprise d’apprendre qu’ils étaient censés s’acquitter d’un impôt municipal sur la génération de résidus, au même titre que les commerçants et  autres PME. Suite au tollé provoqué par la nouvelle, un groupe de travail a été mis en place pour suivre « l’affaire » et prendre part au débat en dehors de l’association, notamment dans la presse, grâce au travail de la commission éponyme. Un an plus tard, le nouveau maire de la ville vient d’annoncer la suppression de cet impôt. Dans un domaine moins polémique, l’APTIC vient de signer un accord de collaboration avec Termcat, permettant aux membres de l’association d’enrichir la base de données du centre catalan de terminologie. Ces deux exemples illustrent le souci de l’association de défendre les intérêts du collectif et d’en améliorer la visibilité sur la place publique.

     C’est également l’un des objectifs des commissions Web et Réseaux sociaux, qui assurent la présence de l’association sur Internet. Les statuts Facebook et Twitter de l’APTIC sont très régulièrement mis à jour, relayant ainsi des informations internes (activités, cours, etc.) et externes (nouveaux outils, articles liés à notre profession, etc.). On retrouve le même dynamisme sur le site Internet de l’association, où sont disponibles, entre autres, le calendrier d’activités et le répertoire des membres.

     La commission d’activités est un véritable moteur pour la vie associative. Les membres travaillent d’arrache-pied pour organiser un maximum de cours de formation et de rencontres interprofessionnelles tout au long de l’année : initiation aux outils informatiques, traduction audiovisuelle, gestion du temps, informations fiscales, traduction médicale, rencontres de traducteurs bloggeurs, fête de la Saint Jérôme et tenue d’un stand lors de la fête du livre de la Sant Jordi, etc. Ce roulement continu d’activités est une excellente façon de lier connaissance et de capter de nouveaux membres.

     Un autre cheval de bataille de l’association est l’amélioration des conditions de travail. Très vivant, le forum est un lieu où les membres partagent leurs problèmes terminologiques ou de toute autre nature, notamment la question épineuse des tarifs. L’APTIC a d’ailleurs pris l’initiative d’organiser une enquête sur les tarifs pratiqués au sein de la profession. Publiés sur le site Internet, les résultats de cette enquête permettent aux professionnels et aux clients de se faire une idée des prix pratiqués sur le marché.

     Au-delà des aspects strictement professionnels, la commission de promotions permet aux membres de l’APTIC de bénéficier de remises sur de nombreux services, notamment dans le domaine culturel (libraires, salles de spectacle, etc.)

     Profondément ancrée dans la société catalane, l’APTIC tiens aussi à resserrer les liens avec les autres associations espagnoles (réseau Vértice) et à l’étranger (MET, FIT).

     Bientôt, la solitude du traducteur indépendant  ne sera plus qu’un cliché !

Juliette Lemerle (T 2007)

 


[1] Créée afin de promouvoir la formation d’un ordre professionnel pour notre secteur d’activité, TRIAC a perdu sa raison d’être en 2006 quand la législation a finalement exclu cette possibilité.