Els traductors celebren el Dia Internacional del Traductor amb un acte lúdic

Què passaria si, a tall d’experiment, introduíssim un fragment del Quixot o d’alguna obra de Josep Pla, per exemple, en un programa de traducció automàtica? Què passaria si, un cop traslladat aquest fragment a unes sis llengües diferents, tornéssim a traduir-lo a l’idioma original? Doncs que el resultat obtingut seria entre peculiar i pintoresc, per no dir grotesc; que seria una manera molt gràfica de demostrar que darrere de tot acte de creació i de comunicació hi ha un ésser humà, i que els professionals encarregats de la creació i la comunicació entre els diferents idiomes són precisament els traductors, tot i que de vegades la seva tasca passa inadvertida i es confon amb el producte més o menys reeixit d’un procés automàtic de transvasament entre dues llengües.

Amb el lema «Traduir és humà», les associacions de traductors APTIC, ACE-Traductores i ACEC celebren el Dia Internacional del Traductor amb una lectura pública d’un breu fragment del Quixot i un altre del Quadern gris, traduïts mitjançant un sistema automàtic a idiomes tan dispars com el xinès, el gallec, l’alemany, el georgià, el japonès, l’eusquera o el rus, per acabar amb una traducció automàtica a la llengua de partida… ben diferent del fragment original.

L’acte tindrà lloc el proper 30 de setembre, de 19:00 a 21:00 hores, a la plaça del Rei de Barcelona, i les associacions convocants animen a tothom a participar-hi i a passejar-se entre els cartells exposats que mostraran al públic les versions obtingudes en els diferents idiomes.